Warming Up met Sassy Curlicue: de Straddle Split
Welkom terug stretchers! We zijn vandaag beland aan de tweede blogpost van de #ABAstretchweken. Heb je er zin in? Ik alvast wel!
Hopelijk heeft de vorige post je helemaal warm gemaakt om te werken aan je lichaam, en meer bepaald je lenigheid!
Ik zal het in deze blogpost voornamelijk hebben over de straddle split, ook gekend uit andere disciplines zoals gymnastiek en ballet. Maar ik zal ook enkele oefeningen aanhalen die perfect zijn ter opwarming van een burlesque danssessie of een lange – maar verantwoorde – stretch sessie. Dit is ook de structuur die ik zal aanhouden voor de komende posts: eerst enkele opwarmingsoefeningen, gevolgd door tips & tricks rond een bepaalde, uitdagende stretch pose.
DEEL 1: Opwarming
Zoals je in de vorige blogpost kon lezen, is het enorm belangrijk om voldoende op te warmen voor je begint te stretchen. Als je dit niet doet, riskeer je blessures of verkrampingen, en dat willen we natuurlijk koste wat kost vermijden! Het lijkt soms saai of stom om je tijd te steken in schijnbaar “nutteloze” oefeningen, maar deze oefeningen kunnen je heel veel leed en pijn besparen! We beginnen daarom ook hier met een aantal opwarmingsoefeningen.
Laat me ook alvast even vermelden dat een cool-down van even groot belang is! Dit hoeft absoluut niet het merendeel van je stretch tijd in te nemen, maar let erop dat je je spieren op een juiste manier laat afkoelen. Net zoals bij de warm-up kan het je heel veel onnodige spierpijn besparen!
“What Seems Impossible Today Will One Day Be Your Warm-Up”
Een van de eerste dingen die ik meestal doe tijdens een opwarming is het losmaken van de polsen en de heupen. Er zijn enorm veel manieren waarop je dit kan doen, maar let er op dat je hier niet mee overboord gaat. Het is niet de bedoeling dat je je polsen en/of heupen overbelast.
Ter inspiratie kan je in onderstaande filmpjes kijken naar hoe Belle La Rosa en Cally B. Wilder respectievelijk hun polsen en heupen losdraaien en opwarmen. Ze tonen je verschillende oefeningen die je kan toepassen tijdens je opwarming.
Bij de derde oefening die Belle La Rosa toont, is het belangrijk dat je niet enkel je vingers naar achteren plooit. Probeer ervoor te zorgen dat je je hele hand tegelijk plooit. Enkel op die manier zal je je polsen losmaken.
DEEL 2: Straddle Split
Nu we helemaal opgewarmd zijn, zijn we aan het echte werk beland!
Maar voor we beginnen, nog even een belangrijke tip – misschien wel de belangrijkste van vandaag: vraag niet meteen teveel van je lichaam! Respecteer je grenzen. Ik kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te luisteren naar je lichaam.
Laten we het ook even stellen zoals het is: deze pose leer je niet aan op een week tijd.
Als je deze pose machtig wil worden, is een lange en consistente weg nodig. Maar op geen enkel moment zou je pijn moeten lijden!
Bouw zachtjes op en probeer vlak voor je stopt met een bepaalde oefening enkele seconden de houding vol te houden die je grens net dat tikkeltje verlegt.
First things first, als je de straddle split de meester bent geworden, zou dat er ongeveer zo moeten uitzien (zie foto). Ik weet hoe moeilijk en pijnlijk dit er uitziet op het eerste gezicht.
Laat je niet kennen, jij kan dit ook!
Iedereen, ongeacht leeftijd en/of ervaring kan beginnen aan deze stretchoefening en vooruitgang boeken als dit op een correcte manier gebeurt.
Zoals je kan zien is Palmyra La Diva nog volop bezig om de straddle split onder de knie te krijgen. Laat dit daarom een aanzet zijn om ook te beginnen met het werken aan deze pose!
En zelfs deze jongeman is begonnen met oefenen! Zo zie je maar, stretchen is niet enkel voor vrouwen! Iedereen kan ermee beginnen, ongeacht hun niveau.
Maar nu vraag je je waarschijnlijk af, “hoe begin ik hier zelfs aan?”.
Wel, eerst en vooral zorg je er best voor dat je een comfortabele outfit aanhebt. In een jeansbroek aan de straddle split werken, bijvoorbeeld, is allesbehalve aangenaam! Daarnaast helpt het ook om eerst met een andere oefening te beginnen ter voorbereiding.
Neem plaats op de grond en spreid je benen, plaats je handen op de grond voor je en buig met een rechte rug naar voren. Houd je rug dus ten allen tijde zo recht mogelijk en buig je hoofd niet naar beneden.
Deze houding is een goede eerste stap op je weg naar de straddle split.
Hoe verder je je benen kan spreiden en naar voren kan buigen, hoe meer het je zal voorbereiden op de split.
Deze houding is ook bekend bij de yogi(ni) onder de naam samakonasana, en is op zichzelf ook al een oefening waar je verder op kan bouwen en aan kan werken tijdens de #ABAstretchweken!
Hoe geraak je dan in echte split? Palmyra La Diva toont het je in onderstaand filmpje!
Plaats je handen voor je op de grond en gebruik deze als steun.
Plaats je benen één voor één in positie en zak dan door tot op je startpunt. Dit startpunt is voor iedereen anders! En je zou op dit punt nog geen pijn mogen hebben! Voel je niets, dan moet je iets verder doorzakken.
Daarvoor kan het aangewezen zijn om niet enkel je handen, maar ook je ellebogen op de grond te plaatsen, zoals je kan zien in het filmpje. Dit geeft je niet alleen meer ondersteuning, maar maakt het ook makkelijker om verder door te zakken.
Daarnaast kan het ook helpen om sokjes te dragen, aangezien dit je kan helpen om makkelijker (verder) te schuiven.
Probeer ook op een comfortabele manier de houding te verlaten.
Zak niet meteen door tot op de grond door je handen van de grond te halen, of val niet naar achter tot je op de grond zit.
Werk met je benen zodat je efficiënt en zonder verrekkingen terug comfortabel komt te zitten.
In bovenstaand filmpje kan je eventuele inspiratie halen en een makkelijke techniek terugvinden.
Let wel: er is niet slechts één manier om terug uit de houding te komen! Probeer een comfortabele techniek te vinden die voor jou werkt.
Het is ook belangrijk dat je de straddle split aanhoudt voor een bepaalde tijd. Begin bijvoorbeeld met de houding 10-20 seconden aan te houden en dan 20 seconden te rusten vooraleer je de houding weer aanneemt.
Ben je al meer gevorderd, of denk je dat je het wat langer kan volhouden? Ga ervoor! Afwisselen tussen 1 minuut de houding aanhouden en 30 seconden rust is ook een goede frequentie. Iedereen heeft een eigen tempo, probeer daarom ook voor jezelf een frequentie te vinden die je fysiek aankan maar tegelijk ook uitdaagt.
Eens je de houding steeds beter beheerst, zal je ze steeds langer en langer kunnen aanhouden, tot je zelfs in straddle split gezellig tv aan het kijken bent ;D (Waar is de tijd dat ik dat nog elke dag deed…).
Als dat laatste stukje tot aan de grond maar niet wil lukken, vraag om hulp! Vaak kan je je lichaam niet verder “dwingen”, maar met een duwtje in de rug (pun intended) gaat het na een tijdje vanzelf! Houd je positie een tijdje aan (+/- 30 seconden) terwijl er zachtjes op je onderrug geduwd wordt. De positie van de handen op de onderrug is hier belangrijk, let er dus op dat je op een correcte manier geholpen wordt.
Ik denk natuurlijk niet alleen aan de starters!
Wie al volledig in split kan zitten, en een grotere uitdaging wil, kan proberen 1 voet op een voorwerp te leggen dat van de grond staat. Denk hierbij aan: een stapeltje boeken, een lage bank, of zelfs een stoel eens je de houding echt volledig de baas bent! (Let er wel op dat je stevig staat!)
Je voet – en dus je been – hoger leggen, zorgt ervoor dat je verder kan doorzakken en uiteindelijk comfortabeler plat zal kunnen zitten bij een gewone stretch!
DEEL 3: Cooldown + self-care
De cooldown is net zo belangrijk als de opwarming! Dit hoeft zeker niet het merendeel van je tijd in te nemen, maar besteed toch zeker enkele minuten aan het afkoelen van je spieren. Dit zal voorkomen dat je je stijf voelt of pijn hebt na het stretchen. Voor de cooldown kan je trouwens dezelfde bewegingen gebruiken als voor de warm-up!
Meer opwarm en afkoel oefeningen zullen nog besproken worden in de volgende blogposts, zodat je niet zonder inspiratie zal vallen!
Voor wie de live stories op de Instagram pagina van Antwerp Burlesque Academy gemist heeft begin deze week, halen we nog kort even aan wat Miss Emerald Red van Heartfully Conscious ons wist te vertellen. Ze heeft uitgebreid gepraat over self-care en de kleine dingen die je kan doen om (beter) voor jezelf te zorgen. Zo gaf ze onder andere deze 3 tips mee die je kan toepassen in je dagelijkse leven:
- Wees aandachtig voor warnings die je lichaam aangeeft, en ga erop in.
- Ga na wat je stressbronnen zijn in je dagplanning, en bekijk hoe je de draaglast enigszins kan verminderen. Vergeet ook niet dat het oké is om hulp te vragen van mensen in je omgeving: je staat er niet alleen voor!
- Zoek zelfzorg ook in de kleine dingen (genoeg water drinken, een warme douche nemen, een goed ontbijt…)
Er is deze week ook een 30-daagse challenge gestart waarin we de aandacht vestigen op het belang van self-care en de verschillende vormen waarin we dit persoonlijk kunnen invullen. Hieronder vind je alvast de 7 challenges van deze week nog eens op een rijtje. De volgende challenges zal je telkens kunnen vinden op de sociale media van Antwerp Burlesque Academy.
Nu wens ik je alvast veel stretchplezier, maar vergeet niet naar je lichaam te luisteren! Als het genoeg is, dan is dat ook zo. Rusten is even belangrijk. Maar volhouden is de boodschap!
Fotootjes van jullie opwarming of stretchfases mogen altijd gedeeld worden met vermelding van de #ABAstretchweken hashtag, en/of met vermelding van Antwerp Burlesque Academy.
Laten we met z’n allen deze quarantaine leniger eindigen dan we ze zijn begonnen!
Warme (virtuele) knuffel,
Sassy Curlicue
Podcast: Play in new window | Download