Burlesque Self-care Challenge: week 4

Gepubliceerd door Cally B. Wilder op

De vierde week van de Burlesque Self-care challenge begint nu!

We hebben samen al een hele reis afgelegd om hier toe te komen: dansen, koken, schrijven, tot rust komen en bewust stilstaan bij wie je bent en wat je wilt,… Het is allemaal aan bod gekomen in de afgelopen weken.
Ben je net op deze pagina aanbelandt en wil je van het begin deelnemen aan onze challenge? Begin dan hier!

Ben je helemaal klaar om aan de vierde week van #BurlyCare 30 dagen Burlesque Self-care Challenge te beginnen? Let’s do this!

Don’t be afraid of being a beginner.

Dag 1: Laat je inspireren

Of je nu een volledige nieuwkomer bent in de online streaming en podcasting wereld, of al geabonneerd bent op verschillende influencers op Spotify of Youtube, het loont zeker de moeite eens buiten je grenzen te gaan kijken naar toffe podcasts, Ted Talks of live streams.

Wij zetten alvast enkele toffe influencers en streams op een rijtje:

 • Heartfully Conscious is een blogpagina over bewust leven, boordevol tips, mindful challenges en real life anecdotes.
 • Heksen dragen sneakers is de podcast van Maxine Vossen en Lana Bauwens over spiritueel leven in een moderne wereld.
 • Leven zonder stress (NL) behandelt elke podcast een ander onderwerp dat je kan helpen een minder stressy leven te leiden.
 • The Importance of Self-care is een playlist op Ted.com waar verschillende interessante sprekers hun gouden tip geven naar een meer mindful leven (Engels).
 • On Purpose van Jay Shetty (de warrior poet van Making Wisdom Go Viral) laat je meegenieten van de inspirerende gesprekken die hij heeft met zijn fascinerende gasten (Engels).

Heb je zelf een favoriete podcast of influencer? Deel die dan met de wereld (en met ons via #BurlyCare) – wie weet help je er wel iemand mee!

Dag 2: Neen is ook self-care

Denk even terug aan de laatste keer dat iemand je iets gevraagd heeft. Misschien wilde een collega wat vroeger stoppen en vroeg ze jou om in te springen. Misschien had je broer graag jouw favoriete lippenstift geleend of wilt je zus je computer gebruiken om een netflix serie te bingen. Misschien was het in de vorm van een berichtje, ‘hey, heb je tijd?’.

Hoe vaak heb je de afgelopen tijd ‘ja’ geantwoord op een vraag of verzoek, terwijl je eigenlijk geen tijd of zin had?

‘Neen’ zeggen is voor velen onder ons nog een grote uitdaging. We willen graag aardig gevonden worden, we willen dat de mensen rond ons op ons kunnen bouwen, we willen vooral niemand teleurstellen
Maar door nooit of zelden een verzoek te weigeren zet je jezelf op de tweede plaats. En zolang alles goed gaat in je leven is dat haalbaar, maar wanneer je in tijdsnood geraakt, met (veel) stress te kampen hebt, of gewoon eens een mindere dag hebt, kan die ‘ja’ zwaar beginnen doorwegen.

De remedie is eigenlijk heel simpel: zeg eens wat vaker ‘neen’. Heb je een rotdag gehad op het werk en zie je het echt niet zitten langer te blijven terwijl je collega naar huis gaat? Zeg ‘neen‘. Vind je dat je broer zelf maar €20 moet uitgeven voor een lippenstift en niet die van jou mag gebruiken? ‘Neen‘. Wil jij liever een avondje gamen met je vrienden? Zeg ‘neen‘, je zus moet dan maar op haar smartphone netflixen.

Wanneer je altijd hebt toegezegd en opeens een verzoek weigert zal je misschien eerst verontwaardigde of misschien zelfs boze reacties krijgen, maar bijt door de zure appel heen: je bent geen egoïst omdat je af en toe eens nee zegt. Wanneer je ‘neen’ tegen iemand zegt, bewaak je je tijd en – nog belangrijker – je grenzen. Wanneer je ‘neen’ zegt, leer de de mensen in je omgeving deze grenzen te respecteren.

We Carry the Sky – McKayla Robbin

Dag 3: Wie ben ik?

Veel Burlesque performers hebben een typetje ofte een ‘persona’, een persoonlijkheid waar ze in kruipen wanneer de glittersetjes en de waaiers uit de kast komen. Soms zijn de persona’s een uitvergroting van de eigenschappen die ze in zichzelf graag (willen) zien, soms is hun persona zelfs het volledig tegenovergestelde van wie ze in het dagelijkse leven zijn.

Andere performers leven en ademen dan weer Burlesque in elke vezel van hun zijn en incorporeren Burlesque in elk aspect van hun dagelijkse leven, zonder echt een onderscheid te (willen) maken tussen hun persona en hun dagelijkse zelf.

Een persona kan een manier zijn om je Burlesque leven en privé leven gescheiden te houden: niet elke (werk)omgeving is even begrijpend voor je hobby/levensstijl, dus wanneer je nog niet uit de Boudoir kast gekomen bent, biedt een persona je een zekere anonimiteit.

Anderzijds kan een persona ook een reflectie zijn van de sterke, zelfzekere persoon die je graag zou willen zijn. Een soort van ‘oefenpak’ dat je aan en uit kan doen waarmee je kan experimenteren op welke manieren jij als persoon wilt groeien.

Hoe zie jij je Burlesque persona? Spreek je er over in de derde persoon enkelvoud, alsof het een aparte persoon betreft? Of bén jij je Burlesque typetje ten voeten uit? Leef en adem jij Burlesque terwijl je de afwas doet, of hou je het nog even veilig voor jezelf wanneer je een ingebeeld publiek om je vingertje wikkelt in je woonkamer?

Stel je Burlesque persona aan ons voor via #BurlyCare, we willen hem/haar graag ontmoeten!

Dag 4: #AndProud!

Heb jij al iets verwezenlijkt waar je megatrots op bent?

Misschien niet vandaag, of deze week, of dit jaar. Het hoeft ook geen baanbrekend onderzoek naar groene energie of een manier om de wereld te redden te zijn (hoewel dat natuurlijk awesome zou zijn 😉 ). Je kan ook trots zijn op kleine dingen, het hoeft zelfs geen persoonlijke verwezenlijking te zijn: de eerste tekening van je kleine spruit, de eerste kilo afgevallen/bijgekomen, Start2Run volledig uitlopen, 10 dagen na elkaar een gezonde gewoonte aanhouden, deze self-care challenge elke dag meedoen,… Er zijn zoveel kleine en grote persoonlijke overwinningen waar je trots op kan en mag zijn. Share them with the world!

Dag 5: Zoek jouw lijfspreuk

Het internet barst van de lijfspreuken, motto’s, motivational quotes, memes en meer. Ongetwijfeld ben je al een paar keer een quote tegengekomen waarvan je dacht, ‘wauw, dit is me echt op het lijf geschreven!’. Misschien heb je een toffe tattoo en staat je lijfspreuk al letterlijk op je lijf geschreven (#picsoritdidn’thappen). Heb je een kadertje in de keuken met een handgeborduurde wijsheid? Is een van jouw slaapkamermuren versierd met een liefdevolle spreuk? Kunnen jouw gasten op het kleinste kamertje genieten van enkele wijze woorden? Deel ze met ons via #BurlyCare.

Heb je nog inspiratie nodig? Wij zochten enkele toffe lijfspreuken op.

 • Life is a party. Dress like it. – Audrey Hepburn
 • You cannot make everybody happy. You are not wine.
 • Collect moments, not things.
 • When you can’t find the sunshine, be the sunshine.
 • If you are too busy too laugh, you are too busy.
 • Accept what is. Let go of what was. Have faith in what will be.
 • Wat komt dat komt.
 • Je weet het pas als je het eens probeert…

Dag 6: Shake that Booty!

We zijn bijna aan het einde van onze Burlesque Self-care challenge aankomen: na deze dag nog 3 dagen en je kan jezelf een volleerde Self-care liefhebber noemen. Daarom laten we je met deze challenge los: geen tips of tricks, just what’s on the tin: zet je favoriete plaat op en swing er op los. Zing uit volle borst mee, als dat je ding is. Of je nu op je sokken in een t-shirt in je badkamer alles geeft, of met hoge hakken, glitterjurk en make-up on point doorheen je woonkamer flaneert, you do you!

Dag 7: “Let me Count the ways…”

Aan het begin van de Burlesque Self-Care challenge hebben we je gevraagd even na te denken over welke doelen je graag wilde bereiken. We lieten je nadenken over alles waar je dankbaar voor kan zijn en zetten je op het juiste pad naar self-love door jezelf in de spiegel te bekijken zonder streng te zijn. You have been preparing for this challenge since the beginning!

Vandaag gaan we nog een stapje verder: maak een lijstje met minstens 5 dingen die je leuk vindt aan jezelf. Als je alle challenges tot nu mee gedaan hebt, zou dit geen uitdaging meer mogen zijn, maar mocht dit toch nog moeilijk voor je zijn (bescheiden held die je bent!) of begin je nu pas aan de challenge, dan zijn hier enkele ideetjes.

Geraak je echt, écht niet aan 5 dingen die je leuk vindt aan jezelf? Ga dan eens bij een goede vriend(in) of familielid te raad, vraag hen waarom ze jou graag zien, wat ze leuk aan jou vinden of wat ze een eigenschap vinden die ze enorm in jou waarderen. Zo heb je in no time een lijstje van geen 5 maar 50 dingen 😉

Heb je de eerste week van onze Burlesque Self-care challenge gemist? Begin dan hier!
Wil je weten wat we nog allemaal voor je in petto hebben tijdens deze challenge? Bekijk dan hier het overzicht!

Dankjewel voor je inzet, blijf gezond, deel je foto’s en inspiratie met de #BurlyCare tag op instagram en facebook en tot volgende week!

Groetjes,

Het Antwerp Burlesque Academy Team
i.s.m. Heartfully Conscious


Cally B. Wilder

Cally B. Wilder (ook bekend als Cally Berry) is een goedlachse deugniet, een strenge maar zorgzame Burlesque mom en een administratieve duizendpoot. In haar vrije tijd maakt ze graag haar handen vuil in de keuken en in haar moestuintje, ze leest veel boeken over uiteenlopende onderwerpen en is enorm trots op haar uitgebreide collectie games, DVD's en CD's. Als Burlesque performer staat ze nog in haar kinderschoenen, en momenteel is ze nog tevreden met achter de schermen alles in goede banen te leiden.

Translate »
error: Content is protected !!