Burlesque Self-care Challenge: week 3

Gepubliceerd door Cally B. Wilder op

cute pomeranian puppy praising your awesomeness. Give her cuddles!

We zijn ondertussen aan de derde week van de Burlesque Self-care challenge aanbeland. Dat wilt zeggen dat je al meer dan halfweg bent! Go you! Om deze halfway milestone te vieren, is deze week besprenkeld met een vleugje animal cuteness <3

Deze week willen we je graag aan het dansen brengen, even een frisse neus laten halen en ook wat orde brengen in je (quarantaine) omgeving. Ook deze keer staan we klaar om je met raad en daad bij te staan, en hebben we weer enkele handige tips en tricks om je te helpen bij je self-care reis.

Ben je helemaal klaar om aan de derde week van #BurlyCare 30 dagen Burlesque Self-care Challenge te beginnen? Let’s do this!

It’s slow progress, but quitting won’t make it any faster.

Dag 1: Shake that booty!

We hebben je al gevraagd te stretchen, een danske te doen, muziekjes te zoeken en een Burlesque outfit samen te stellen. De volgende logische stap is dan natuurlijk… al het voorgaande samenvoegen natuurlijk!

Misschien heb je al enkele go-to moves die je op je favoriete Burlesque song altijd gebruikt, als een soort van mini-choreo. Misschien heb je in je hoofd al een volledige choreografie uitgewerkt à la Welcome to Burlesque van Cher of Slave for you van Britney Spears. Nu is het moment om je er aan te zetten en er voor te gaan.

Uiteraard gooien we je niet zomaar in het diepe. Er zijn verschillende manieren waarop je een choreografie kan uitwerken. Iedereen heeft een eigen creatieve proces, maar hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 • Nog geen concrete ideeën? Zoek dan op youtube of instagram enkele bekende Burlesque performers op, of toffe musicals, of … you get the gist.
  Onze suggesties:
 • Al een tof idee in je hoofd? Let it all out!
  • Schrijf in grote lijnen op hoe je je choreografie ziet: welke muziek? Welke outfit? Welke accessoires? Hoeveel plaats heb je nodig? Wordt er een verhaal verteld?
  • Leg je choreografie vast. Dat klink misschien een beetje vaag, maar dat is omdat het op verschillende manieren kan: sommige performers tellen hun liedje volledig uit (5-6-7-8!), anderen gebruiken de liedjesteksten als queue en nog anderen zetten hun camera op en beginnen te dansen.
 • Zoek voor jezelf uit op welke manier je je choreografie wilt uitwerken. Ben je helemaal tevreden van het resultaat? Sharing is caring op #BurlyCare!

Wil je nog extra tips en tricks? Kijk dan zeker ook eens op de Patreon van Palmyra La Diva! Daar krijg je voor nog geen €5 per maand toffe Burlesque tips, choreografieën en exclusieve performances. Koopje!

Dance like no one’s watching – you do you!

Dag 2: Even uitwaaien

In deze tijden van quarantaine zal het je misschien al opgevallen zijn (of misschien al niet meer): als je je ramen en deuren dagen aan een stuk dicht houdt, dan wordt de lucht duf, je hebt minder motivatie, bent veel sneller moe en geraakt ook minder goed uit je bed ’s morgens. Dat komt omdat er niet meer genoeg zuurstof – ‘frisse lucht’ in de volksmond – in je woonst aanwezig is.

Gelukkig hoef je voor de oplossing geen dure apparaten te kopen: gewoon elke dag je ramen een half uurtje open zetten is al genoeg om het zuurstofgehalte terug op pijl te brengen. Zo simpel kan het zijn!

Nog beter is natuurlijk als je elke dag zelf even een frisse neus kan gaan halen ergens. Idealiter heb je een park of natuurdomein in de buurt waar je even een uurtje kan gaan rond kuieren in het groen, maar ook gewoon een blokje om gaan telt! Belangrijk hier is dat je de sociale afstand (1.5 m = 1 Lady Gaga) respecteert, want voorkomen blijft beter dan genezen!

Probeer een moment in te plannen dat er minder mensen buiten zijn: heel vroeg in de ochtend (rond half 7, voor de vroege vogels) of rond etenstijd ’s avonds is het vaak rustiger op straat en in de parken.

Is wandelen niet zo je ding? Spring dan op je fiets en rijd een half uurtje rond! Wel oppassen dat je niemand omver fietst 😉

Go outside they said. It’ll be fun they said.

Dag 3: Get off the phone!

Er zijn ondertussen genoeg onderzoeken geweest die je haarfijn kunnen uitleggen waarom af en toe wat afstand tussen jou en je smartphone een goed idee is, daar gaan we je dus niet mee vervelen. Straight to the action, dus!

Een social media detox kan als een onmogelijke taak lijken: een hele dag een tik tok en instagram? Oh, de horror! Of misschien vind je van jezelf dat je helemaal geen social media verslaving hebt, je checkt je telefoon toch maar een paar keer per dag? Oké, misschien iets vaker dan een paar keer. Nu ja, een keer per uur je social media checken is toch niet veel? En Instagram en tik tok tellen eigenlijk niet als social media… toch?

Kan je jezelf herkennen in bovenstaande beschrijving? Dan is het misschien toch eens tijd een detox in te plannen. Maar maak je geen zorgen: we gaan je niet vragen je internet een hele dag uit te zetten.

Je challenge vandaag is niet om een hele dag niet op social media te zitten. Je challenge vandaag is je bewust worden van je social media gebruik en je voornemen er in de toekomst bewuster mee om te gaan.

 • Wat is het eerste wat je doet als je ’s morgens je ogen open doet? Rek je je nog eens uit of spring je uit bed? Drink je een glas water? Of pak je je gsm om Instagram/Facebook messenger/… te checken?
 • Waar ligt je smartphone wanneer je aan het werk bent of een taak moet uitvoeren waar je je concentratie voor nodig hebt? Staat je geluid aan? En de meldingen van je social media apps?
 • Denk terug aan de goede oude tijd voor de quarantaine: je gaat lunchen met enkele collega’s/vrienden/ familie… Waar is jouw smartphone? Naast je bord? In je handtas/broekzak? Staat het geluid aan? Hoe lang duurt het voor een van jullie social media checkt en binnen de kortste keer iedereen aan tafel aan het gsm’en is?
 • Je gaat na het werk nog een uurtje joggen/yoga/een home made maaltijd koken/… Wie is hier van op de hoogte? Enkel jij en eventuele huisgenoten? Of heel de wereld/Instagram? Elke keer?
 • Nu moeten de mensen in hun kot blijven, maar voor de quarantaine kon je tot een kot in de nacht buiten komen met vrienden. Hoe vaak haalde je op een gemiddelde girls/boys night out je smartphone boven? Selfies inbegrepen… oké, behalve op het toilet dan… Was je alleen? Waarom vond je het nodig om naar dat schermpje te kijken in plaats van naar de mensen waar je bij bent?

Best wel confronterend, niet? Heb je het gevoel dat je misschien toch wat minder tijd met je gsm zou moeten doorbrengen, hebben we hier enkele eenvoudige, laagdrempelige stappen voor je opgezocht die je helpen met je detox.

 • Zoek een detox buddyAccountability is een hype word met toch een zekere meerwaarde. Zoek onder je vrienden gelijkgezinde zielen die, net als jij, wat minder tijd in de digitale wereld willen doorbrengen en herinner elkaar er aan die smartphone neer te leggen en door te werken/studeren/…
 • Ontdek welke apps je het meeste gebruikt op een dag – iPhone gebruikers zullen misschien wel bekend zijn met de ingebouwde Screen Time functie, die je kan zeggen welke apps je het vaakst gebruikt en hoe lang. Je kan ook een app installeren die voor jou bijhoudt welke apps je het vaakst gebruikt, zoals Screen Time of Off the Grid voor Android, en Space of Freedom (betalend) voor iPhone.
 • Neem bewuster deel aan sociale interacties in het echte leven – Zijn de mensen in je omgeving regelmatig aan hun kleine schermpjes vastgekleefd? Spreek hen er op aan! Nu, nobody wants to be that guy, dus ga ook niet aandringen als je gezelschap er geen gehoor naar heeft mee te doen aan je social media detox. Probeer dan vooral zelf aan de verleiding te weerstaan: een filmpje van een live concert van de Backstreet Boys kan je op het internet vinden, de sfeer van het luid meekelende publiek en het uit de bol gaan vind je alleen daar, in het moment.
 • Detox voor gevorderden: verwijder alle social media apps van je smartphone – Geen zorgen, met een druk op de knop zijn ze terug geïnstalleerd. Verwijder de apps gewoon voor een paar uurtjes. Wat zijn nu een paar uurtjes? Lukt het nog? Misschien nog een uurtje langer dan… Daag jezelf uit: hoe lang kan jij zonder sociale media?
 • Detox voor gevorderden: zet je smartphone uit wanneer je gaat slapen. Is je smartphone je alarmklok? Zet dan je smartphone in vliegtuig modus. Is dat wat extreem? Leg dan je smartphone op een kastje of stoel, of leg hem naast je slaapkamerdeur op de grond. Zorg dat hij buiten bereik ligt zodat je er bewust voor moet kiezen hem vast te nemen.

Dag 4: Glam up!

Als het goed is heb je ondertussen de outfit, de attitude en het dansje om je helemaal los te laten gaan, Burlesque style. Maar! Wat ontbreekt daar nog? De toegevoegde glitter en glamour natuurlijk! Want je outfit moet niet alle aandacht krijgen: jij bent de ster van je eigen performance.

Je kan zo ver gaan als je wilt met deze challenge: draag je normaal gezien nooit make-up en zit je haar standaard in een vlecht? Probeer dan eens te experimenteren met een toffe lippenstift of draai je vlecht in een slordige dot op je hoofd en pin er een toffe haarspeld in: instant glam!

Je kan ook alle registers open trekken en er een (halve) dag voor vastleggen. Beginnen met een uitgebreide douche, inclusief scrub en haarmasker, een kleimaskertje, komkommerschijfjes op je ogen terwijl een stay-in haartonic je haar verwent, gevolgd door een gezond ontbijtje van fruit met (waarom ook niet?) een glaasje cava. Wanneer je van top tot teen ingesmeerd bent met moisturizer ben je klaar voor het echte werk: foundation, concealer, highlighter, matte poeder, zeven kleuren oogschaduw, de perfecte rouge, lippenstift, eyeliner, oogpotlood, wenkbrauwgel,… Haal alles wat je hebt uit de kast en experimenteer er op los!

Heb je een krultang? Stijltang? Krulspelden, haarspeldjes, fluo rekkertjes, bloemenspeldjes,... Laat je eens helemaal gaan en doe eens zot. Let op! Zorg ervoor dat je je haar met de juiste producten beschermt voor je het te lijf gaat met hete stijl- en krultangen: je kan niet alleen je hoofdhuid verbranden maar ook je haar zelf! Wees dus voorzichtig en zet zeker je tangen niet op de warmste stand!

Zoek je nog inspiratie? Check pinterest, instagram en uiteraard youtube voor toffe make up en haar tutorials.

Is it working? Do you feel pretty yet?

Dag 5: Snuggle up!

Na weer een lange, zware week heb je wel wat me-time verdiend! Uit met die beha/broek/das en let it all go! Haal die onesie uit de kast, dat oude t-shirt met die mottige joggingbroek of zet je gewoon in je onderbroek in de zetel. #NoShame! Neem een (flies)dekentje en snuggle up met een heerlijke kop kruidenthee, een glaasje rode wijn, een kroes mede, een fles bier, een kartonnetje wit van den Aldi,… we don’t judge, this is your night!

Niemand weet beter dan jij wat een avondje film in de zetel moet zijn, dus bereid je er helemaal op voor. Zet je favoriete snacks op je shopping lijstje voor deze week, kruis je filmavondje aan in je kalender zodat je er naar kan aftellen, zorg dat het een moment is waar je naar kan uitkijken!

Wij hebben alvast enkele tips voor een feel-good filmavond:

 • Chick flicks – we hebben allemaal wel een guilty pleasure. Wij zijn fan van The Notebook, Titanic, Love Actually, P.S. I love you, 10 Things I Hate About You, How to Lose a Guy in 10 Days en She’s All That.
 • Musicals – ga lekker oldskool met West Side Story, The Wizard of Oz of Sunset Boulevard, of ga voor modernere klassiekers als Grease, Chicago of (hoe kan het ook anders?) Burlesque
 • Klassiekers – Breakfast at Tiffany’s, Gone with the Wind, Dirty Dancing, Pretty Woman, Mermaids (Een woord: Cher!), Singin’ in the Rain
 • Kinderfilms – Hoewel Disney voor velen een no-brainer is, zijn er van verschillende animatiestudio’s ook enkele pareltjes verschenen. Hier een selectie:
  • Disney: Mulan, Merlijn de Tovenaar, Aladdin, Treasure Planet, Atlantis, Sneeuwwitje, De Schone Slaapster, Belle en het Beest, Wreck-it Ralph,…
  • Pixar: Up, Monsters, Inc., Wall-E, Brave, Finding Nemo,…
  • Dreamworks: Shrek, The Road to El Dorado, Kung Fu Panda, How to Train Your Dragon, Spirit, Rise of the Guardians…
  • Studio Ghibli: Howl’s Moving Castle, Spirited Away, Kiki’s Delivery Service, My Neighbour Totoro,…
  • Overige studios: Hotel Transylvania, Anastasia, Ice Age, Horton Hears a Who!, …
 • Girlpower films – Laten je rechtspringen uit je zetel en YAS QUEEN roepen naar het scherm, zelfs na de 10de keer! Deze films geven je een stevige dosis girl power: Miss Congeniality, The Parent Trap, Legally Blonde, Steel Magnolias, Thelma and Louise, Bridget Jones’s Diary, How to be Single,…
 • Feelgood films – Gewoon mindless entertainment, at its best! School of Rock, Matilda, The Assistant, Zombieland, The Bucket List, Babe, Seeking a Friend for the End of the World, The Longest Yard,…
 • Binge movies! – Voor als je tijd te veel hebt en je movie night al om half negen ’s morgens begint: The Lord of the Rings (extended edition of course), de Harry Potter films, de Fifty Shades trilogie (remember, #noshame!), …
So comfy…

Dag 6: Spark joy

Mijn lerares geschiedenis in het middelbaar zei altijd, rommel op uw blad is rommel in uw hoofd.

Cally B. Wilder

We hebben het nog al gezegd, maar een opgeruimde omgeving kan je helpen rust te vinden, je beter te concentreren en je gewoon beter te voelen. Misschien heb je wel ergens een stoffig to-do lijstje liggen, of ben je al enkele jaren aan het zeggen dat je deze lente een lente schoonmaak gaat houden. Well, guess what: het is lente, dus vandaag is het tijd om de handen uit de mouwen te steken.

Kies een (1) to-do item op je lijstje en definieer het zo specifiek mogelijk. Zeg dus niet, ik ga vandaag de keuken uitmesten, maar zeg: ik ga vandaag de kast met kruiden en kruidenierswaren (pasta, olie, …) opruimen. Het is een concreet haalbaar doel dat (normaal gezien) niet heel je dag in beslag zal nemen. Het verdere verloop van die actie kan er zo uitzien:

 • Werk schab per schab – als je alles tegelijk uit de kast haalt zit je tussen een hoop rommel en ben je zo het overzicht kwijt.
 • Neem er een vuilzak bij en gooi alles wat vervallen is weg. Maak een boodschappenlijstje met wat je graag (opnieuw) in huis wilt hebben of moet aanvullen
 • Laad alles niet gewoon terug in wanneer een je lade of schab het uitgemest, maar ga ook even met een vochtig doekje over het oppervlak, het kastdeurtje, het handvat,… Het is en blijft een lente schoonmaak, he!
 • Bekijk de andere schabben/laden in de kast die je aan het opruimen bent: zijn er dingen die je op een meer logische plaats kan leggen?
 • Breng je partner/huisgenoot op de hoogte dat je de kast hebt opgeruimd! Niet omdat je een schouderklopje verdiend hebt (wat natuurlijk wel zo is!), maar omdat het wel zo netjes is dat de mensen met wie je je woning deelt ook weten dat je bepaalde dingen van plaats veranderd hebt..

Vervallen eten weggooien is makkelijk, maar andere dingen weggooien is voor veel mensen moeilijk. Hoe vaak is het al niet voor gekomen dat je iets weggooit en twee jaar later denkt, ‘verdorie, dit heb ik nodig en ik heb het weggegooid’. To be fair, niet zo heel vaak. Maar toch!

Konmari to the rescue! Marie Kondo heeft in 2019 de wereld opnieuw leren opruimen… tenminste, als we Netflix mogen geloven. Deze vrolijke Japanse dame ging bij Amerikaanse gezinnen langs om hen te leren de ruimte die ze hebben beter te benutten en nu eens eindelijk die garage/zolder/slaapkamer… helemaal uit te mesten.

De belangrijkste vraag die de deelnemers zich moesten stellen: Does this object spark joy? (Wordt ik nog steeds gelukkig van dit voorwerp?) Is het antwoord een volmondige ‘ja’, dan hou je het bij. Is het antwoord ‘nee’, dan gooi je het weg of breng je het naar een liefdadigheidsinstelling. Zo simpel is het.

Deze methode zal niet voor iedereen werken of motiverend zijn, maar het is een goede plaats om te beginnen… En anders kan je ook gewoon lekker meegruwelen bij het zien van de verschrikkelijke warboel in de Amerikaans huishoudens waar Marie Kondo langs gaat in Tidying up with Marie Kondo.

Dag 7: Leer iets nieuws

Voor de studenten onder ons is dit waarschijnlijk het allerlaatste waar je aan denkt bij self-care. Fair enough: jullie hebben examens, huiswerk, thesissen en papers te schrijven en leren elke week nog nieuwe dingen bij tijdens de (online) colleges. As you were, and keep fighting the good fight!

Voor de rest van ons kan dit misschien wel het moment zijn om even bij jezelf te rade te gaan: zijn er geen vaardigheden die je graag zou willen aanleren? Misschien heb je altijd al willen leren masseren, wil je zelf je computer kunnen herstellen of wil je een nieuwe taal leren. Denk er eens even rustig over na en schrijf voor jezelf op wat je graag zou willen leren.

Eens je een lijstje hebt gemaakt met de nieuwe dingen die je wilt leren (al staat er maar 1 item op, go you!) is het tijd voor een beetje google-fu. Zoek eerst en vooral een beetje meer informatie op over je toekomstige nieuwe vaardigheid. Hoeveel tijd ga je erin moeten investeren? Hoeveel zal het je (ongeveer) kosten? Moet je persoonlijke lessen volgen, groepslessen of kan je het ook op je eentje leren?
Zoek naar hobby-verenigingen en sportclubs in je buurt en zoek uit hoe je je kan inschrijven, waar je je moet aanmelden en hoeveel het je zal kosten. Ben je niet zo’n social butterfly? Geen paniek, bijna alles kan tegenwoordig online aangeleerd worden.

Hier alvast een greep uit het digitale aanbod om je te inspireren:

 • Talen leren – Iedereen kent het uiltje ondertussen waarschijnlijk wel: De Duolingo app geeft je de mogelijkheid gratis en op een speelse wijze een hele resem talen aan te leren, van Frans tot Chinees en van Klingon tot High Valyrian. Zeker eens het proberen waard! Ben je op zoek naar een meer professionele, ‘drogere’ optie, neem dan eens een kijkje op de website van Altissia (€10 per jaar voor studenten) of Linguapolis, het taalcentrum van de Universiteit Antwerpen (prijziger, maar ook heel grondig en intensief).
 • Bakken en koken – Vroeger moest je naar de boekenwinkel voor nieuwe recepten, nu kan je op het internet de beste recepten vinden. Check voor overheerlijk gebak Titli’s Busy Kitchen en voor beginnende koks heeft Dagelijkse Kost met Jeroen Meus snelle en makkelijke gerechten. Niet verlegen van een beetje humor? Dan kan je op You Suck at Cooking toffe basisrecepten leren. Al wat ervaring en op zoek naar een toffe Youtube channel met enkele uitdagende recepten en waardevolle informatie? Kijk dan eens op How to Cook That van Ann Reardon of Binging with Babish.
 • Bewegen – er zijn echt een hele hoop apps beschikbaar die je haarfijn uitleggen hoe je moet fitnessen, welk workout regime je moet volgen en welke bewegingen je moet leren om een bepaalde sport te kunnen beoefenen. Veel van deze apps zijn momenteel (tijdelijk) gratis om veel mensen een hart onder de riem te steken en aan te moedigen elke dag toch even te bewegen. Cally B. Wilder is volledig verknocht aan Down Dog, een yoga app beschikbaar op Android, iPhone en browsers. Naast Down Dog heeft de ontwikkelaar van deze app ook nog een 7 minute workout app, een Barre app en een HIIT app, allemaal gratis tot 1 mei voor iedereen (en voor studenten en mensen in de zorg zelfs tot 1 juli).
 • Alles – Yep. Alles. Hier een greep uit de vele verschillende online platformen waar je lessen kan volgen van IT tot make-up en massage tot statistiek. De lessen zijn meestal niet gratis, maar de platformen doen regelmatig acties om voor een prikje toch een toffe cursus te bemachtigen: Udemy, Coursera, edx, Khan Academy, Scribd,…
Every skill is a challenge before it becomes a habit.

Heb je de eerste week van onze Burlesque Self-care challenge gemist? Begin dan hier!
Wil je weten wat we nog allemaal voor je in petto hebben tijdens deze challenge? Bekijk dan hier het overzicht!

Dankjewel voor je inzet, blijf gezond, deel je foto’s en inspiratie met de #BurlyCare tag op instagram en facebook en tot volgende week!

Groetjes,

Het Antwerp Burlesque Academy Team
i.s.m. Heartfully Conscious


Cally B. Wilder

Cally B. Wilder (ook bekend als Cally Berry) is een goedlachse deugniet, een strenge maar zorgzame Burlesque mom en een administratieve duizendpoot. In haar vrije tijd maakt ze graag haar handen vuil in de keuken en in haar moestuintje, ze leest veel boeken over uiteenlopende onderwerpen en is enorm trots op haar uitgebreide collectie games, DVD's en CD's. Als Burlesque performer staat ze nog in haar kinderschoenen, en momenteel is ze nog tevreden met achter de schermen alles in goede banen te leiden.

Translate »
error: Content is protected !!