Burlesque Self-care Challenge: week 1

Gepubliceerd door Cally B. Wilder op

Ben je helemaal klaar om aan de #BurlyCare 30 dagen Burlesque Self-care Challenge mee te doen? Top! Dan vliegen we erin!

We laten je uiteraard niet aan je lot over: Elke week kan je in deze blogpost serie zien welke uitdagingen je te wachten staan en hoe je ze tot een succesvol einde kan brengen. Verwacht je aan tips en tricks, receptjes, apps en meer!

Every great journey begins with a single step. – Maya Angelou

Dag 1: Wat is zelfzorg voor jou?

Pfft, we beginnen al meteen met de moeilijke vragen… Of toch niet?
Zelfzorg zit hem vaak in de kleine dingen: een heerlijk geurende tas thee, een zondag namiddag met vriendinnen op een terrasje met een glaasje wijn, een nieuw kleurtje nagellak,…

Ga er even lekker bij zitten en denk aan enkele leuke recente herinneringen: Wat was je aan het doen? Was je alleen of met vrienden? Waarom waren dit zo’n toffe momenten?

Natuurlijk is self-care voor iedereen anders: zelfzorg kan ook zijn, knus met een dekentje in de zetel je verliezen in een goed boek, een half uurtje yoga bij zonsopgang of een intiem etentje.

Neem de tijd om voor jezelf op te lijsten wat voor jou zelfzorg is. Denk meteen ook even na over wanneer je voor het laatst wat me-time in je agenda had staan.
Hoog tijd om nog eens een date met jezelf te maken, niet?

self-care pingu love
Plan een me-time in! Knutselmomentje? Check!

Dag 2: Stel jezelf een haalbaar doel

Wat wil je graag met deze challenge bereiken? Wil je graag meer rust in je hoofd en in je leven? Jezelf (terug) een beetje liever zien? Een eerste stap zetten naar een gezondere levensstijl?

In deze challenge bieden we je suggesties om verschillende aspecten van je leven te herbekijken en aan te passen. Dat hoeft uiteraard niet te zeggen dat je al deze technieken van nu af aan tot de letter moet volgen: dat zorgt maar voor onnodige stress!

Probeer daarom een selectie te maken van challenges die jou het beste lijken om je vooropgestelde doel(en) te bereiken.
Wil je graag wat gezonder beginnen leven? Neem je dan voor de challenges rond eten, drinken en bewegen in je dagelijkse routine op te nemen.

Stel jezelf een haalbaar doel en hou je daaraan!

Dag 3: Trek de natuur in

Mensen zijn een beetje als planten: met veel water, zonlicht en liefde kom je al heel ver! En laat dat zonlicht nu net een pijnpunt zijn voor veel mensen. Volgens een studie gedaan door Pharma Nord zouden niet minder dan 8 op de 10 Vlamingen kampen met een vitamine D tekort.

Wilt dat zeggen dat we dan maar snel naar de apotheker moeten lopen? Gelukkig niet!
We zijn namelijk perfect in staat zelf vitamine D aan te maken: wanneer we tussen 11u ’s morgens en 3u ’s middags een korte wandeling maken in het zonnetje, maken we vanzelf genoeg vitamine D aan.

Maar de natuur in trekken heeft nog meer voordelen.

Je zintuigen worden op een aangename manier gestimuleerd: het geruis van de wind door de bomen, de geur van een bos na een regenbui of een vers gemaaid veld in de zon, het gekraak van takjes onder je voeten,… het zijn allemaal waarnemingen waar je goed gezind van wordt.

Daarnaast bevat de lucht in natuurgebieden vaak meer zuurstof, waardoor je lichaam beter functioneert.

Bovendien kan je tijdens je wandeling je gedachten op orde brengen en je hoofd leeg maken, wat je concentratie en relativeringsvermogen te goede komt.

Hebben we je overtuigd? Trek dan je stoute schoenen aan en doe een wandelingetje in de natuur!

Extra: Deel met ons je tofste nature selfies met de hashtag #BurlyCare!

Enkele toffe tips om te gaan wandelen:

 • Het park in je eigen gemeente of stad – let wel op de social distance! Vroeg in de ochtend of laat in de avond is het vaak minder druk.
 • Beschermde natuurgebieden: De Oude Landen in Ekeren, de Kalmthoutse Heide en de Hobokense Polder zijn allemaal stuk voor stuk pareltjes.
 • Geen park of natuurgebied in de buurt? Kijk dan eens op Google of er misschien een fijn wandelparcours is in jouw buurt – wie weet ontdek je zo nog toffe plekjes in je eigen gemeente!
Kalmthoutse Heide. Foto van Pieter Ophals
Zelfs bij bewolkt weer is de Kalmthoutse Heide absoluut een bezoekje waard
(foto: Pieter Ophals)

Dag 4: Mediteren kan je leren

Wanneer heb je voor het laatst eens helemaal niets gedaan? Niet gewoon niet productief geweest, maar gewoon helemaal niets gedaan?

We lijken altijd gehaast te zijn en voelen ons gemakkelijk schuldig als we even niets om handen hebben, dus proppen we onze agenda vol met alles en nog wat om toch maar onze tijd ‘optimaal te benutten’.

Tijd om even op de rem te gaan staan.

Dankzij meditatie kan je geest even op adem komen.

Plan een korte sessie in vlak voor je gaat slapen, of rond de middag om even te pauzeren en te herbronnen voor je in de namiddag er weer in vliegt.

Hier alvast enkele tips om er goed aan te beginnen:

 • Zoek een plekje uit waar je niet gestoord kan worden en dat je niet associeert met stress. Ga dus niet in je kantoor zitten of in de drukke woonkamer. Je slaapkamer kan bijvoorbeeld een optie zijn, of je kan bij goed weer ook buiten gaan zitten. Niet iedereen heeft zomaar een extra kamer vrij, probeer dus creatief zijn met waar je je meditatie plant.
 • Zorg dat je comfortabel bent: neem er een hoop kussens bij en nestel je op de grond, leg je op je bed (wel niet in slaap vallen!) of ga in een comfortabele stoel zitten.
 • Probeer een sfeer van rust te creëren: steek een paar kaarsjes aan, brand wat wierook, zet een rustig muziekje op en dim de lichten. Zorg dat de kamer een aangename temperatuur heeft en ook goed verlucht is: als je kaarsen of wierook brandt kan je best een raam op een kiertje open zetten.
 • Ook hier is het belangrijk niet meteen te veel te willen doen: je kan beter met 5 minuutjes mediteren beginnen dan jezelf knarsetandend dwingen dat half uur stil te zitten en te ademen.
  Onthoud: het doel is te ontspannen en je hoofd leeg te maken, al is het maar voor even.
 • Dwalen je gedachten af? Dat is heel normaal en zeker niets om je schuldig over te voelen. Breng je aandacht gewoon rustig terug naar je ademhaling en maak je hoofd terug leeg. Doe dit zo vaak als nodig is. Mediteren leer je door het vaak te doen.

Er zijn tegenwoordig een heleboel handige apps beschikbaar die je helpen bij je meditatie:

 • Headspace is een betalende app (€12.99/maand), maar je kan hem ook eerst een maand gratis uitproberen. Een Britse stem begeleidt je op je meditatie sessies en maakt je in no time helemaal zen. (beschikbaar voor Android en Apple)
 • Calm is een van de bekendste apps van het moment en biedt verschillende meditatie sessies. Voor €5.50 per maand krijg je begeleide meditatie, kalmerende natuurgeluiden en muziek en zelfs verhaaltjes voor het slapengaan. Deze app kan je een week gratis uitproberen. (beschikbaar voor Android en Apple)
 • Wil je graag mediteren zonder gestoord te worden door een stem die je zegt wanneer in of uit te ademen of wat te denken? Probeer dan Rainy Mood, een gratis app die regengeluiden afspeelt. Je kan bijbetalen voor extra geluiden, maar de basis app (Rainy Mood Free) is gratis. (beschikbaar voor Android, Apple en browsers)
The goal of meditation isn't to control your thoughts, it's to stop letting them control you
Mediteren helpt je rust te vinden in jezelf.

Dag 5: Trigger Warning

Nu je voor jezelf hebt uitgemaakt wat zelfzorg voor jou betekent en je hebt voorgenomen deze zelfzorg meer in je dagelijkse leven toe te passen, is het belangrijk ook even stil te staan bij de dingen die je doet die niet altijd even goed zijn.

Denk dan niet aan die pizza of dat ijsje, zelfs niet aan die sigaret of dat extra grote glas wijn na een zware dag.
Dat zijn natuurlijk geen gezonde handelingen (en dat roken zou je beter afbouwen: je longen – en je buren – zullen je dankbaar zijn), maar hier hebben we het eerder over dingen die je mogelijk onbewust doet die je energie saboteren.

Kijk naar je agenda voor de corona quarantaine: welke afspraken en sociale verplichtingen had je ingepland waar je het moment zelf geen zin in had, misschien zelfs spijt van had ze gepland te hebben?
Welke beloftes of voornemens heb je de laatste tijd gedaan om iemand anders te plezieren? Hoe vaak heb je ‘ja’ gezegd terwijl je hoofd in duizend talen ‘NEE’ schreeuwde?

Probeer je enkele situaties voor de geest te halen waarin je beslissingen nam waar je niet helemaal achter stond of die je kostbare tijd en energie opeisen zonder een goede aanwijsbare reden. Wat kan je doen om dit soort situaties te vermijden in de toekomst?

Time is precious. Waste it wisely.

Dag 6: Show us how you Burlesque

Het is al een stevige week geweest, met verschillende uitdagingen en (hopelijk) positieve nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Nu is het dan ook tijd om je even lekker te laten gaan op enkele zwierige Burlesque tunes. Haal je inner performer boven en stel je eigen Burly lijst samen.

Heb je al een lijst met sensuele powersongs of heb je een go-to nummer dat jou altijd kan doen ontspannen of juist heerlijk doet kronkelen op de dansvloer?

Deel het dan met ons via #BurlyCare en vertel ook waarom!

Op zoek naar nog wat inspiratie? Deze suggesties krijgen je vast wel van je stoel!

But I am a Good Girl – Christina Aguilera
Cell Block Tango – Catherine Zeta-Jones, Susan Misner, Deidre Goodwin, Denise Faye, Ekaterina Chtchelkanova, Mýa Harrison, Taye Diggs
Earl Bostic – Harlem Nocturne
Annie Lennox – I put a Spell On You
Seven Nation Army – Vintage New Orleans Dirge White Stripes Cover ft. Haley Reinhart
Bumps & Grinds – Sonny Lester and his Orchestra

Dag 7: An Apple a Day..

… Keeps the doctor away. Wie kent die uitspraak niet? Deze boerenwijsheid is ook vandaag nog relevant.

Fruit zit boordevol vitaminen, mineralen én vezels, wat het een uitgelezen gezonde snack maakt!

Een handvol bosbessen is een goede bron van antioxidanten, een banaan is een slimme snack voor na het sporten, en wie houdt er niet van een kommetje heerlijk zoete aardbeien?

Laat je wel niet misleiden: naast al dat goeds bevat fruit helaas ook veel natuurlijke suikers. Hoewel deze gezonder zijn dan de verwerkte suikers in koekjes, snoepjes en andere zoetigheid, kan je ook van fruit best met mate genieten.

Wil je eco-bewust fruit eten deze maand (april)? Kies dan voor pompelmoes, rabarber of mango.

Ben je op een streng (suikervrij) dieet en wil je toch wat fruit snoepen? Bosbessen, frambozen, aardbeien, bramen en ook watermeloen zijn allemaal vruchten waar je zonder schuldgevoel twee porties van mag genieten.

Some could say that I have a passion for fruit meme
Keep healthy and keep smiling 🙂

Dankjewel voor je inzet, blijf gezond, deel je foto’s en selfies met de #BurlyCare tag op instagram en facebook en tot volgende week!

Groetjes,

Het Antwerp Burlesque Academy Team
i.s.m. Heartfully Conscious


Cally B. Wilder

Cally B. Wilder (ook bekend als Cally Berry) is een goedlachse deugniet, een strenge maar zorgzame Burlesque mom en een administratieve duizendpoot. In haar vrije tijd maakt ze graag haar handen vuil in de keuken en in haar moestuintje, ze leest veel boeken over uiteenlopende onderwerpen en is enorm trots op haar uitgebreide collectie games, DVD's en CD's. Als Burlesque performer staat ze nog in haar kinderschoenen, en momenteel is ze nog tevreden met achter de schermen alles in goede banen te leiden.

Translate »
error: Content is protected !!